Help Pake en Beppe de vakantie door

 

Dinsdag 22 t/m zondag 27 februari!!!  Van 13:00 tot 17:00 uur.

 

Ook Observeum Museum en Sterrenwacht Burgum doet mee aan het initiatief van Museum Federatie Friesland in het organiseren van leuke activiteiten tijdens de voorjaarsvakantie.  Observeum organiseert gratis binnen- en buitenactiviteiten voor kinderen op vertoon van Pake of Bepe (of een andere volwassene).  

 

Thema: Wat een tijd!

Wat is tijd eigenlijk? Heb je per sé een klok nodig om de tijd te weten? En wat is er eigenlijk veranderd aan onze sterrenhemel door de tijd heen? Waarom zien we er steeds minder van? Wat een tijd is het toch eigenlijk… Dagelijks organiseren we live planetariumshows om 14:00 en 16:00, en geven we rondleidingen door de sterrenwacht waarin je een antwoord kunt vinden op de vraag: waarom wordt onze sterrenhemel langzaam onzichtbaar? Ook kun je zelf een zonnewijzer maken om de tijd ook zonder klok te kunnen bepalen! We leggen ook nog uit hoe hij werkt bij onze eigen, grote zonnewijzer. En als de zon dan toch schijnt, kunnen we er met onze speciale telescoop ook naar kijken zonder pijnlijke ogen! Daarnaast kun je nog door een telescoop kijken (zonder sterren) en een speurtocht doen. En heb je vragen over de ruimte, tijd of de geschiedenis? Vraag onze medewerkers gerust, ze vinden het leuk om antwoord te geven!

 

Speciaal voor Help Pake en Beppe de Vakantie door organiseren we op woensdagavond en op vrijdagavond  van 19:00 – 22:00 een speciale kijkavond voor kinderen. Ook hierbij geldt dat je op vertoon van Pake of Beppe (of een andere volwassene) gewoon gratis naar binnen mag (Pake en Beppe moeten wel betalen). Op donderdagmiddag en zondagmiddag wordt er ook nog een spannend verhaal verteld over onze Midden-Steentijdbewoners Redlef en Fredau. Kom je ook kijken en luisteren?

 

Programma:

Dagelijkse activiteiten:

-              Iedere dag een Live planetariumshow om 14:00 en 16:00

-              Rondleiding sterrenwacht: waarom wordt onze sterrenhemel onzichtbaar?

-              Zelf een zonnewijzer maken (en bij zonnig weer testen)

-              Demonstratie Buiten-zonnewijzer.

-              Kijken door een zonnekijker (bij zonnig weer).

-              Telescoop demonstratie (zonder sterren!)

-              De Elfstippenspeurtocht door het hele gebouw!

 

Losse activiteiten:

-              Woensdagavond van 19:00 – 22:00 EXTRA kindersterrenkijkavond!

Doorlopend rondleidingen en live planetariumshows in de sterrenwacht speciaal voor kinderen, en natuurlijk bij mooi weer sterrenkijken door de telescopen!

 

-              Donderdagmiddag 15:00: Spannend verhaal over onze Midden-Steentijdbewoners Redlef en 

              Fredau.

 

-              Vrijdagavond van 19:00 – 22:00 kindersterrenkijkavond!

Doorlopend rondleidingen en live planetariumshows in de sterrenwacht speciaal voor kinderen, en natuurlijk bij mooi weer sterrenkijken door de telescopen!

 

-              Zondagmiddag 15:00: Spannend verhaal over onze Midden-Steentijdbewoners Redlef en

              Fredau.

 

Let op: begeleidende (groot-)ouders betalen de reguliere intreeprijs en mogen natuurlijk deze middagen ook alle exposities bekijken.

Vrienden van Observeum en Museumkaart gratis toegang.

 

Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen:
tel: 0511-465544    
mail: info@observeum.nl

 

Hou www.observeum.nl in de gaten voor actuele informatie over de geldende Corona-maatregelen en andere nieuwtjes!

 

Selfie met jouw diploma!

Help jij pake, beppe, papa of mama de vakantie door? Dat is een hele prestatie! Daarom krijg je bij elk museum een diploma waar jij je eigen naam op kunt zetten. Maak een foto met het diploma en deel deze via secretariaat@museumfederatiefryslan.nl, onze Facebookpagina of gebruik de #pakebeppe op Instagram of Facebook. Daarmee maak je kans op een Museumkidskaart!


 

Hieronder: help pake en beppe de vakantie door, van vorige jaren.

 


Kom 18 tot en met 23 Februari gezellig bij Observeum uitvinden wat water betekende in bijvoorbeeld de Midden Steentijd of de Middeleeuwen, bouw een bootje, of doe leuke andere proefjes met water. Wist je dat je zelfs een raket kunt bouwen met stuwkracht ontwikkeld door water? En niet onbelangrijk, Hendrik Bulthuis, zo’n beetje een van de uitvinders van de moderne watersport komt ook uit Burgum! Hij bouwde een bootje dat zo goedkoop was dat bijna iedereen er eentje kon betalen!

 

Daarnaast is natuurlijk ons planetarium geopend zodat je de actuele sterrenhemel kunt zien... nog een leuk weetje: een groot deel van het heelal bestaat uit waterstof! Weten hoe dat precies zit? Kom dan met Pake of Beppe (of een andere volwassene) naar Observeum.

 

Openingstijden en prijzen

“Lekker ite, neat weismite…” Rond dit thema organiseert Observeum museum & sterrenwacht een bonte reeks activiteiten voor kinderen. Als zij hun ouders of grootouders mee nemen, dan hebben de kinderen gratis toegang! Er is elke dag een leuk programma:

 

Dinsdag 19 februari van 13.00 tot 17.00 uur: Wat aten mensen in de Steentijd? Eten proeven en zelf klaar maken! Hoe maakten zij hun eten klaar en welke gereedschappen gebruikten ze in de Steentijd?

 

Woensdag 20 februari van 13.00 tot 17.00 uur: Wat aten de bewoners van het Klooster? Wat voor werk deden zij? Schrijf een bladzijde over uit een oud kloosterboek met een vogel-veer of doe dat met een ouderwetse kroontjespen of schrijf je eigen brief.

 

Donderdag 21 februari van 13.00 tot 17.00 uur: Wat aten mensen op de Burgumerheide? Hoe zag hun huis eruit? Maak eens een hut van klei…

 

Vrijdag 22 februari van 13.00 tot 17.00 uur: Wat eten astronauten? Kom maar eens proeven! Maak even een ruimtewandeling in de filmzaal, of ga sterren kijken in het planetarium!

 

Zaterdag 23 en zondag 24 februari van 13.00 tot 17.00 uur: Kliekjes-dag, alle activiteiten van de afgelopen dagen vinden op beperkte schaal plaats...

 

 

Iedere middag is het planetarium open, worden er filmpjes gedraaid in de grote zaal, kun je spelletjes doen en een puzzel oplossen…. en nog véél meer!!! Het Observeum is gevestigd aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum.

Deel dit op social media

Ook in het museum:

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Ook staan we stil bij de rol van het socialisme.

Archeologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend

gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.

Geologie

Als je zwerfstenen doorzaagt, verschijnen soms de mooiste kleuren en patronen. In onze geologie expositie kun je enkele prachtige exemplaren zien.