Help Pake en Beppe de vakantie door

Kom 18 tot en met 23 Februari gezellig bij Observeum uitvinden wat water betekende in bijvoorbeeld de Midden Steentijd of de Middeleeuwen, bouw een bootje, of doe leuke andere proefjes met water. Wist je dat je zelfs een raket kunt bouwen met stuwkracht ontwikkeld door water? En niet onbelangrijk, Hendrik Bulthuis, zo’n beetje een van de uitvinders van de moderne watersport komt ook uit Burgum! Hij bouwde een bootje dat zo goedkoop was dat bijna iedereen er eentje kon betalen!

 

Daarnaast is natuurlijk ons planetarium geopend zodat je de actuele sterrenhemel kunt zien... nog een leuk weetje: een groot deel van het heelal bestaat uit waterstof! Weten hoe dat precies zit? Kom dan met Pake of Beppe (of een andere volwassene) naar Observeum.

 

Openingstijden en prijzen

 

U kunt HIER zien hoe vorig jaar was.

 

“Lekker ite, neat weismite…” Rond dit thema organiseert Observeum museum & sterrenwacht een bonte reeks activiteiten voor kinderen. Als zij hun ouders of grootouders mee nemen, dan hebben de kinderen gratis toegang! Er is elke dag een leuk programma:

 

Dinsdag 19 februari van 13.00 tot 17.00 uur: Wat aten mensen in de Steentijd? Eten proeven en zelf klaar maken! Hoe maakten zij hun eten klaar en welke gereedschappen gebruikten ze in de Steentijd?

 

Woensdag 20 februari van 13.00 tot 17.00 uur: Wat aten de bewoners van het Klooster? Wat voor werk deden zij? Schrijf een bladzijde over uit een oud kloosterboek met een vogel-veer of doe dat met een ouderwetse kroontjespen of schrijf je eigen brief.

 

Donderdag 21 februari van 13.00 tot 17.00 uur: Wat aten mensen op de Burgumerheide? Hoe zag hun huis eruit? Maak eens een hut van klei…

 

Vrijdag 22 februari van 13.00 tot 17.00 uur: Wat eten astronauten? Kom maar eens proeven! Maak even een ruimtewandeling in de filmzaal, of ga sterren kijken in het planetarium!

 

Zaterdag 23 en zondag 24 februari van 13.00 tot 17.00 uur: Kliekjes-dag, alle activiteiten van de afgelopen dagen vinden op beperkte schaal plaats...

 

 

Iedere middag is het planetarium open, worden er filmpjes gedraaid in de grote zaal, kun je spelletjes doen en een puzzel oplossen…. en nog véél meer!!! Het Observeum is gevestigd aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum.

Deel dit op social media

Nu in het museum:

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Ook staan we stil bij de rol van het socialisme.

Archeologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.

Geologie

Als je zwerfstenen doorzaagt, verschijnen soms de mooiste kleuren en patronen. In onze geologie expositie kun je enkele prachtige exemplaren zien.