Vrijdagavond Kijkavond - voor de maand november 2022

Wat is er te zien op vrijdagavonden in de maand november 2022

 

Laatste weekend van oktober 2022 – afgelopen weekend (30 oktober): Invoering van de wintertijd: de klok werd één uur achteruit gezet, van 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).

 

Vrijdag 4 november 2022 - Vanavond is er een mooie, nauwe samenstand zichtbaar van de Maan en de planeet Jupiter, de heldere planeet staat op kleine afstand pal boven de maan. Rond 21.45 uur staan de twee hemellichamen hoog boven de zuidelijke horizon.

 

Vrijdag 11 november 2022 - De Maan en de rode planeet Mars (op vrij kleine afstand rechts van de maan) worden vannacht omringd door de sterren van de Winterzeshoek: Capella in de Voerman, Castor en Pollux (Tweelingen), Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier). Pas later in de nacht (op 12 november) bereiken ze hun hoogste positie boven de zuidelijke horizon.

 

Vrijdag 18 november 2022 - Vanavond is het ‘staartje’ van de meteorenzwerm de Leoniden nog te zien. De ‘vallende sterren’ lijken afkomstig uit het sterrenbeeld Leeuw. In de nachten ervóór zijn er wellicht nog meer te zien. Verder kijken we naar Jupiter (en Satunus), de twee grootste planeten in het zonnestelsel, met de telescoop zijn fraaie details te zien!

 

Vrijdag 25 november 2022 – Vanavond zoeken we de ster Algol (de ‘duivelsster’) op. In de avonduren wordt deze ster geleidelijk steeds minder helder, hij wordt enkele uren lang verduisterd door een donkere begeleider, die er elke drie dagen omheen draait. In het oosten verschijnt intussen het fraaie winter-sterrenbeeld Orion, met de gasnevel M42.