Lezing: Aurora, zaterdag 25 november - 14:00 uur

Op zaterdag 25 november a.s. wordt door Thea Schenk een interessante lezing (met beeldpresentatie!) gegeven over een bijzonder fenomeen: het Noorderlicht. Het woord ‘noorderlicht’ - wetenschappelijke term: Aurora Borealis - is bij velen bekend maar het verschijnsel zelf is maar door weinig mensen echt gezien. In onze streken is het noorderlicht slechts zelden waarneembaar, je zou er voor naar Scandinavië en liefst tot boven de poolcirkel moeten reizen. Thea Schenk (intussen gepensioneerd en al vanaf haar tienerjaren geïnteresseerd in astronomie en hemelverschijnselen) zag in 2011 vanaf een schip, varend langs de kust van Noorwegen voor het eerst ‘Aurora’, een ervaring die een diepe indruk op haar maakte: het begin van een fascinatie. Nu presenteert zij een bijzonder interessante lezing over het Noorderlicht en iedereen is welkom!

 

 

Aurora is een lezing die uit twee delen bestaat: in het eerste deel werpen we een korte blik op folklore en geschiedenis, en vormen van aurora. Thea Schenk vertelt over de factoren die nodig zijn om een aurora te kunnen zien: zoals zon & zonnewind, het magnetisch veld van de aarde en aurora ovalen, en de connectie tussen de magnetische velden van zon en aarde. Er is ook aandacht voor het ontstaan van de kleuren.

 

Na de pauze volgt de praktijk: ruimteweer en zonnestormen, aurora processen op andere planeten, informatie rond het waarnemen, waar de informatie te vinden is, en iets over fotografie. Aan het einde van het eerste èn het tweede deel is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

De entree bedraagt € 5,00 p.p. voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen (6 - 17 jaar).

Museumkaarthouders en Vrienden van het Observeum: gratis entree.

Vooraf reserveren wordt aanbevolen en kan tijdens openingstijden aan de balie van het Observeum of via de telefoon: (0511-465 544). Iedereen is van harte welkom!