Cursus sterrenkunde voor beginners

 

In de komende herfst gaat er - bij voldoende belangstelling - weer een cursus sterrenkunde voor beginners van start. We hebben plannen voor acht lessen, de eerste keer staat genoteerd voor maandagavond 9 oktober, daarna telkens op maandagen: 16-23-30 oktober, 13-20-27 november, afsluiting 11 december, reservedatum 18 december, zodat we vóór de kerst kunnen afronden. Bij de cursus hoort een werkboek met veel informatie, de Astro-USB-stick met heel veel digitale info, plaatjes en programma’s, een draaibare sterrenkaart, los werkmateriaal en twee bouwplaten. We vragen een vergoeding van € 110,- per deelnemer (dit is inclusief het benodigde materiaal plus een eerste kop thee of koffie). Aanmelden? Bel met het Observeum: 0511 - 465544   

 

Tijdens de cursus sterrenkunde voor beginners komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • verschillen tussen astronomie en astrologie
 • begrippen en verklaringen,
 • geschiedenis,
 • het zonnestelsel,
 • afstanden in de ruimte,
 • tijdrekening,
 • het hemelnetwerk,
 • kijkers en telescopen (èn: wat kun je ermee?),
 • zelf waarnemen,
 • het gebruik van (draaibare) sterrenkaarten en
 • bijzondere hemelverschijnselen.

Bij vrijwel elk thema proberen we de theorie èn de praktijk te behandelen. Formules en wiskunde? Nou nee. In elk geval zo min mogelijk. Het oude gezegde: “Je bent nooit te oud om te leren!” is nog steeds geldig, onze jongste cursiste ooit was tien jaar, de oudste 84! En het aantal vrouwen is de laatste jaren vrijwel gelijk aan het aantal mannen.

De cursus-avonden starten telkens om acht uur, duren tot tien uur en halverwege is er een korte pauze. Het gebouw van het Observeum aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum is vanaf kwart voor acht open. Bij heldere hemel gaan we sowieso naar buiten om het praktische waarnemen te oefenen, om ‘hemelkennis’ op te doen en iets meer te leren over telescopen en kijkers. In het volgende jaar staat een vervolgcursus op stapel. U hoort daar meer van!

Tot besluit wèl even een waarschuwing: sterrenkunde als hobby is een fascinerende bezigheid, waar menigeen al het andere voor laat staan. We zeggen niet dat het verslavend is, maar het lijkt er soms wèl een beetje op.

Wilt u meer weten of u aanmelden? Bel met het Observeum: 0511 - 465544 of stuur een mail naar  info@observeum.nl

 

Uw cursusbegeleiders: Lolke Dijkstra, Bernard Boersma en Henk Rinsma.