Sterrenhemel in oktober

 

Wat is er in het Observeum te zien op vrijdag- en zaterdagavonden in oktober 2023

 

Vrijdag  6 oktober 2023 – Vanavond staan er drie planeten aan de avondhemel: in het zuid-zuid-oosten zie je Saturnus, in het oost-noord-oosten zie je Jupiter en (met een telescoop) de verre Uranus. De sterren van de zomerdriehoek twinkelen hoog in het zuiden en de beide Beren en de Poolster zijn te vinden aan de noordelijke hemel.

 

Zaterdag 7 oktober 2023 – Vanavond verschilt de sterrenhemel nauwelijks met die van gisteren. Twee heldere sterren twinkelen laag boven de horizon: Arcturus in het westen en Capella in het noord-oosten.

 

Vrijdag 13 oktober 2023 – Er is geen maanlicht en het is al redelijk vroeg donker: volop kans om hoog in het oosten op zoek te gaan naar de Andromeda-nevel (M31): een oplichtende nevelvlek, we kijken naar het schijnsel van miljarden sterren, licht dat al twee en een half miljoen jaar onderweg is alvorens ons oog te treffen!

   

Zaterdag 14 oktober 2023 – Het is Nieuwe Maan. In de Verenigde Staten, Midden-Amerika, Colombia en Brazilië is vandaag een ringvormige zonsverduistering zichtbaar: de maan staat verder van de aarde dan gemiddeld. In Nederland is het verschijnsel helaas niet te zien, ‘s avonds hebben we wel vrij zicht op  lichtzwakke objecten: Nogmaals M31 en – wat later op de avond in het sterrenbeeld Voerman: M36, M37 en M38, allemaal Messier-objecten. 

 

Vrijdag 20 oktober 2023 – De planeten Jupiter en Uranus en de open sterrenhoop M45 (Pleiaden) staan op een rijtje in het oosten, tegen tien uur staat Saturnus op z’n hoogste punt, pal boven de zuidelijke horizon.

 

Zaterdag 21 oktober 2023 – Weinig verschil met gisteravond, verder zijn de Orioniden (meteorenzwerm afkomstig van de komeet Halley) actief! We lopen de kans om vallende sterren te zien!

 

Vrijdag 27 oktober 2023 – Het is bijna volle Maan, en even vóór zeven uur ’s avonds komt de Maan op in het oosten. 

 

Zaterdag 28 oktober 2023 – Vanavond is het Volle Maan (22.24 uur). Tussen 21.35 en 22.52 uur is een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar, hoog aan de zuidoostelijke hemel. Tijdens het maximum van de eclips, om 22.14 uur, bevindt het onderste deel van de maan zich in de kernschaduw van de aarde. Op enige afstand links van de Maan staat de planeet Jupiter. We vieren ook de Nacht van de Nacht met veel aandacht voor duisternis en ongewenste verlichting (licht-hinder!).

 

*Zondag 29 oktober 2023 – Het Observeum is ’s avonds niet geopend. Vannacht wordt de wintertijd ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) gaat de klok één uur achteruit, naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET). Vanaf nu wordt het ’s avonds een uur eerder donker! Eerder, rond 21.00 uur zie je hoog in het oostzuidoosten een wijde samenstand van de maan en de planeet Jupiter, rechts van de maan.