Sterrenhemel in Mei

 

Wat is er te zien op vrijdagavonden in de maand mei 2023

 

Vrijdag 5 mei 2023 - Volle Maan (om 19:34 uur). De maan staan vannacht in het Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal. Vanuit Afrika, Azië en Australië is een onopvallende bijschaduwverduistering zichtbaar, maar daar is vanuit Noordwest-Europa niets van te zien. Vannacht valt wel het maximum van de meteorenzwerm de Èta Aquariden, maar vanwege het vele maanlicht zullen er waarschijnlijk niet zo veel ‘vallende sterren’ zichtbaar zijn.

 

Vrijdag 12 mei 2023 -  De westelijke hemel levert een fraai schouwspel  met maar liest vier heldere hemellichten: twee planeten (Venus en Mars) en twee rode reuzensterren Betelgeuze (in Orion) en Aldebaran (in de Stier). Maar ook hoog boven je hoofd is er een opvallend sterrenbeeld: de Grote Beer!  

 

Vrijdag 19 mei 2023 -  Vanavond gaat de Zon pas laat onder, maar tegen half tien zien we de eerste heldere sterren verschijnen: in zuid-oostelijke richting zien we als eerste de heldere reuzenster Arcturus, ruim 25 maal de doorsnede van de Zon, hoofdster van Boötes (de Ossenhoeder); wat lager wordt de ster Spica (hoofdster van de Maagd) zichtbaar; hoog in het zuiden prijkt het sterrenbeeld Leeuw met de heldere ster Regulus. 

 

Vrijdag 26 mei 2023 -  De Maan staat pal boven de ster Regulus. Meer westwaarts staan de planeten Mars en Venus; over minder dan vier weken valt de zonnewende: dan staat de zon op z’n meest noordelijke punt (boven de kreeftskeerkring) en rond half twee bereikt hij z’n hoogste stand: ongeveer 60 graden boven de horizon!