Nieuwsbrief Maart

In de maand maart is er weer van alles te beleven in het Observeum

Geachte lezer,

 

In de maand maart is er weer van alles te beleven in het Observeum.

 

De expositie “Ruurd Útfanhûs” is verlengd tot nader bericht.

Op zaterdagmiddag 18 maart geeft Henk Rinsma een lezing over “Het Antikythera Mechanisme”

Op 31 Maart begint de Nationale Museumweek met een leuk weekend programma speciaal voor als u langskomt met kinderen of kleinkinderen. Nieuw is de actie tijdens deze week dat als u Museumkaarthouder bent u uw Museumkaart mag uitlenen aan een ander zodat deze ook eens (gratis) een museum kan bezoeken. Natuurlijk vindt u hieronder ook weer de vaste rubrieken van Hans Molema, Gerhild van Rooij en Adries Tóth.

De sterrenhemel in maart

Vrijdag 3 maart 2023 - De heldere planeten Venus en Jupiter prijken vanavond zeer dicht bij elkaar aan de hemel. Je ziet Venus pal boven Jupiter staan. Bekijk de zeer nauwe samenstand vanaf 19.30 uur, in het westen. Hoog in het zuidoosten zie je de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen op kleine afstand links van de maan, met recht erboven Castor. Deze samenstand is tot diep in de nacht waarneembaar.

 

Zaterdag 4 maart 2023 – Vanavond zie je de heldere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op enige afstand onder de maan. Kijk rond 20.30 uur in het oostzuidoosten.

 

Vrijdag  10 maart 2023 - De ster die je tegen middernacht op enige afstand rechtsboven de maan ziet, vrij laag in het zuidoosten, is Spica, de helderste ster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Eerder op de avond is de afstand tussen de Maan en Spica iets kleiner.

 

Zaterdag 11 maart 2023 - De rode planeet Mars staat vanavond exact tussen de sterren Elnath en Zèta Tauri, de twee ‘hoorns’ van de Stier. Kijk rond 20.30 uur, heel hoog in het zuidwesten.

 

Vrijdag 17 maart 2023 - Een uur na zonsondergang, als het nog flink schemert, kun je laag in het westen de planeet Jupiter nog nèt zien. Verwar Jupiter niet met Venus, die veel helderder is en wat hoger aan de hemel staat.

 

Zaterdag 18 maart 2023 – ’s Middags om 14: 00 uur kun je in het Observeum een bijzondere lezing bijwonen: Henk Rinsma vertelt over het ‘Antikythera Mechanisme’, een bronzen vondst, opgedoken uit een scheepswrak in het begin van de twintigste eeuw; het bleek een eeuwenoud apparaat te zijn met inscripties,  een wijzerplaat en wijzers, waarover de geleerden ruim een eeuw hebben gepuzzeld om details te achterhalen. 

 

Zaterdag 18 maart 2023 - In de avonduren (vanaf 19:00 uur) kijk je via een grote telescoop naar de sterrenhemel waar het sterrenbeeld Orion met de beroemde oplichtende nevel de aandacht trekt.

 

Vrijdag 24 maart 2023 - Fraaie samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus. De twee hemellichamen zijn tijdens de avondschemering al zichtbaar; om 20.30 uur, als het echt donker is geworden, staan ze nog steeds vrij hoog boven de westelijke horizon.

 

Zaterdag 25 maart 2023 - Vanavond staat het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in de Stier, vrijwel recht boven de smalle maansikkel. Kijk vanaf 19:30 uur, aan de westelijke hemel. Gebruik een verrekijker of (nog mooier) de telescoop.

 

Vrijdag 31 maart 2023 – De Maan schuift vandaag op van het sterrenbeeld Tweelingen  naar de Leeuw, precies halverwege staat het sterrenbeeld Kreeft met de fraaie sterrenhoop ‘de Bijenkorf’ (Messier 44), waar de half verlichte Maan langs beweegt, kijk de hele avond naar dit fraaie schouwspel… 

 

 

PRESENTATIE en LEZING ROND HET "ANTIKYTHERA-MECHANISME"

 

Rond de voor-laatste eeuwwisseling - in 1901 - hebben sponsduikers in de Middellandse Zee verschillende stukken gecorrodeerd brons teruggevonden uit een oud scheepswrak nabij het Griekse eiland Antikythera. Geleerden ontdekten al snel inscripties op het oppervlak, evenals sporen van tandwielen, wijzerplaten en wijzers. De gevonden fragmenten waren overblijfselen van een mysterieus en geavanceerd apparaat, het "Antikythera-mechanisme" genoemd. Dit blijkt nu één van de meest indrukwekkende items te zijn, uit de oudheid overgebleven en uniek in de geschiedenis. 

De hele geschiedenis is nu - na ruim een eeuw - vrijwel compleet, het heeft iedereen verrast en versteld doenstaan. Een interessant verhaal hierover wordt op 18 maart a.s. in het Observeum - museum & sterrenwacht Burgum gepresenteerd door Henk Rinsma; die zaterdagmiddag is het Observeum vanaf 13:00 tot 17:00 uur geopend, de lezing begint om 14:00 uur.

 

Het Observeum – museum & sterrenwacht Burgum is verder dagelijks (behalve op maandag) van 13:00…17:00 uur geopend, en iedereen is van harte welkom! Op vrijdag- en zaterdagavond kunt u ook ’s avonds vanaf 19:00 uur tot 22:00 uur terecht in het Observeum: sterren kijken en exposities bezoeken, allemaal onder één dak!

Om teleurstelling te voorkomen raden we aan om vooraf te reserveren, dit gaat het snelst via de telefoon: 0511-465544.

 

Entree volwassenen: € 6,00; kinderen van 6 t/m 17 jaar: € 3,00; museumkaarthouders en ‘vrienden van het Observeum’: € 2,00; voor meer algemene informatie en lopende exposities kijkt u op www.observeum.nl of bel: 0511 46 55 44.