Wat te zien en te doen in oktober 2022

Tot en met 9 oktober Dinsdag- t/m zondagmiddag 13:00 uur - 17:00 uur: Expositie Out-Fit. "Haute Couture" maar dan anders. Alles is uit de kast getrokken om van restmaterialen en afval prachtige creaties te maken. Je moet dit zien!

 

Vrijdagavond 7 oktober 19:00 uur - 22:00 uur: Sterrenkijkavond: Vanavond staat de bijna Volle Maan pal onder Jupiter, de twee naderen elkaar rond half tien het dichtst (dat gebeurt in het zuidoosten; in het zuiden staan Saturnus en de planetoïde Vesta ook dichtbij elkaar.

 

Zondagmiddag 9 oktober 14:00 uur - 16:00 uur: Verhalenmiddag: Onze dorpsgidsen vertellen u van alles over de geschiedenis van de Talmasingel in Burgum.

 

Vrijdagavond 14 oktober 19:00 uur - 22:00 uur: Sterrenkijkavond: Om een uur of acht staat de Zomerdriehoek hoog in het zuiden, in de loop van de avond schuift het herfstvierkant (Pegasus) langzaam naar hetzelfde punt aan de hemel. Tegen half tien verschijnen de Maan en de planeet Mars in het noordoosten boven de horizon en de Grote Beer is laag in het noorden zichtbaar.

 

Vrijdagavond 21 oktober 19:00 uur - 22:00 uur: Sterrenkijkavond: Hoog in het westen staat het sterrenbeeld Hercules. Met een verrekijker of met een telescoop zijn er in dat sterrenbeeld twee grote bolvormige sterrenhopen te zien: M92 en iets lager M13. Ze bevatten beiden vele duizenden sterren.

 

Dinsdag 25 oktober 11:00 - 13:00 uur: Zonsverduistering: Kijk nooit direct naar de zon! Dit kan uw ogen blijvend beschadigen. Bij het Observeum staat speciale apparatuur voor u klaar zodat u veilig de verduistering kunt bekijken.

 

Vrijdagavond 28 oktober 19:00 uur - 22:00 uur: Sterrenkijkavond: Laat op de avond zijn er drie planeten te zien: boven het zuiden prijken nog steeds Saturnus en Jupiter en tussen de horens van de Stier zie je Mars in het oost - noordoosten...Iets hoger schittert de ster Capella in de Voerman, Het licht van de ster doet er bijna 43 jaar over om ons oog te bereiken...